Неділя, 16.06.2024, 03:38
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Мед | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Продукти бджільництва

З цією та іншою продукцією можете ознайомитись на сайті:

www.contragent.com.ua

Мед - це нектар, зібраний з різних квіток і з нього, з нектару, видалена зайва волога. А нектар, як відомо - їжа Богів. Тобто, логічно розмірковуючи, мед - це концентрована їжа Богів.
  Медом і продуктами бджільництва (прополіс, пилок, підмор, перга, маточкине молочко, віск) можна вилікувати практично всі хвороби відомі людству.
Ще з давніх-давен мед застосовувався для лікування різних захворювань. Старовинні лечебники Стародавньої Русі містять багато рецептів з використанням меду. Зараз цілющі властивості натурального бджолиного меду добре вивчені, а дані знання широко використовуються для лікування і профілактики різних захворювань. Але необхідно пам'ятати, що бджолиний мед є засобом неспецифічної терапії, яка нормалізує фізіологію людського організму, і його слід використовувати в комплексі з іншими препаратами.
Бджолиний мед ефективний при лікуванні деяких захворювань завдяки таким своїм властивостям, як антибактеріальний, бактерицидну, протизапальну і протиалергічну властивості. Хімічний склад меду включає в себе цукор, мінеральні речовини, різні мікроелементи, вітаміни, ферменти і т.д., завдяки яким мед має загальнозміцнювальну, тонізуючу дії на організм людини. Бджолиний мед ефективний при лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту, внутрішніх органів (нирок, печінки і т.д.), серцево-судинних захворювань і т.д.
Бджолиний мед надає пом'якшувальну дію на шкіру, усуваючи її сухість та лущення, підвищуючи тонус шкіри.
При лікуванні різний захворювань мед слід приймати в розчиненому вигляді, т. к. компоненти розчиненого меду краще проникають в кров, клітини і тканини. При лікуванні бджолиним медом необхідний індивідуальний підхід до хворого, ретельний підбір виду бджолиного меду і дозування. Це допоможе уникнути негативного впливу вуглеводів на ВНС і обмін речовин.

Поживність бджолиного меду

Бджолиний мед є високопоживним продуктом.
Калорійність ста грам меду становить одну тисячу триста сімдесят дев'ять джоулів.
Натуральний бджолиний мед дуже швидко засвоюється, причому компоненти меду засвоюються на дев'яносто сім - дев'яносто вісім відсотків. Крім цього, він покращує процес травлення, а ароматичні речовини, що містяться в меді, покращують смак продуктів, в які додається мед.

Кристалізація бджолиного меду
Кристалізація меду є процес переходу речовини з 1-го фізичного стану в інший, при цьому цінні якості меду не змінюються. Існує кілька видів кристалізованого меду, які залежать від розміру кристалів: салообразний мед, де кристали не можна розрізнити при огляді; дрібнозернистий мед, де розрізняються зростки кристалів, розміром менше пів міліметра, крупнозернистий мед, де розрізняються cpocткі кристалів, розміром більше пів міліметра. Кристалізація меду залежить від співвідношення в складі меду глюкози, фруктози і води, які складають дев'яносто - дев'яносто п'ять відсотків загальної маси меду. Кристали утворюються глюкозою, а кристалічна рідина утворюється фруктозою і водою. В
еликий вміст у меді фруктози і води уповільнює процес кристалізації меду. Якщо до складу меду входить менше тридцяти відсотків глюкози, то мед взагалі не кристалізується. На кристалізацію бджолиного меду впливає сахароза і мелецітоза, що прискорюють цей процес, а також мальтоза, що затримує кристалізацію.
Процес кристалізації меду прискорюється у випадку, якщо в меді є центри кристалізації (наприклад, пилкові зерна, білкові слизові в-ва і т.д.). Крім цього їх більшу кількість також прискорює кристалізацію. Якщо мед регулярно перемішувати, це призведе до збільшення кількості центрів кристалізації, і відповідно прискорить цей процес. Процес кристалізації меду залежить і від температури навколишнього середовища. Температура в десять - п'ятнадцять градусів Цельсія є оптимальною для кристалізації меду. Більш висока температура веде до часткового розчинення дрібних кристалів глюкози, а більш низька температура підвищує в'язкість бджолиного меду, все це уповільнює процес кристалізації. Коливання Т призводять до прискорення кристалізації меду.
Крім того, процес кристалізації залежить і від виду меду. Так бджолиний мед з кульбаби, осоту, гірчиці і т.д. кристалізується швидко, а бджолиний мед з акації, шавлії, каштана і т.д. є медленнокрісталлізующімся. Крім цього, мед, який був отриманий з незапечатаний стільників, з додаванням патоки, мед, який довго перебуває в стані спокою, а також мед, який піддавався нагріванню, зазвичай кристалізується повільніше.
Бджолиний мед починає кристалізуватися з поверхні. Випаровування води і створення розчину цукрів ведуть до утворення зародкових кристалів, повільно опускаються на дно. З часом вони збільшуються в розмірах, захоплюючи весь мед.
У запечатаних стільниках кристалізація проходить повільніше завдяки підтримці в вулику постійної Т. Але в стільниках, де залишилися кристали меду, кристалізація йде швидше.
Для того щоб попередити або затримати процес кристалізації, мед нагрівається. Для того, щоб зберегти мед в рідкому вигляді, він пропускається через кілька сит, з нейлону або металу, потім мед фільтрується за допомогою кремнеземного піску, граніту, тканини або паперу і т.д. Для того щоб отримати дрібнозернистий мед, він нагрівається до повного розчинення кристалів, потім охолоджується до чотирнадцяти градусів Цельсія і додається запал з дрібнозернистого меду. Мед перемішується і витримується протягом десяти - дванадцяти днів при Т чотирнадцять градусів Цельсія. Якщо незрілий мед зберігати при Т двадцять п'ять - двадцять вісім градусів Цельсія протягом довгого часу, якщо порушені технологічні режими нагрівання меду, а також правила фасування меду, відбувається розшарування меду - поділ меду на шари: на щільний світлий шар і рідкий темний шар. Такий мед втрачає свій товарний вигляд. Розшарування меду підвищує ймовірність бродіння меду.

Бактерицидність бджолиного меду

Бактерицидность бджолиного меду проявляється в його здатності зупиняти ріст хвороботворних бактерій і мікроорганізмів. Це відбувається завдяки що входять до складу меду фітонцидам, які мають бактерицидні властивості, і ферментам, які беруть участь в реакціях окислення, в результаті яких вивільняється активний кисень, який має антибактеріальну дію. Бактерицидность бджолиного меду залежить від ботанічного походження меду. Максимальна бактерицидність спостерігається у падевого ялинового, соснового і пихтового меду, а також у квіткового меду з каштанів. Мінімальна бактерицидність у меду з липи, вересу, борщівника, конюшини і т.д. Крім того, бактерицидність залежить від виду розчину, концентрації, тривалості впливу, наявності різних мікроорганізмів. Дія тепла і світла зменшують бактерицидність меду.

Протизапальна дію бджолиного меду
Бджолиний мед має протизапальні властивості. Завдяки цим властивостям мед може зберігатися протягом тривалого часу, не плесневея і зберігаючи свої поживні властивості і смак.

Консервуючі властивості бджолиного меду.
Бджолиний мед має консервуючими властивостями. З давніх часів мед використовували для консервування різних продуктів і збереження їх протягом тривалого часу. У Стародавній Греції і Римі мед використовувався при консервуванні м'яса, яке далі могло зберігатися протягом чотирьох років. Стародавні єгиптяни і греки бальзамували з використанням меду. Мед, якщо зберігати його правильно, зберігає поживні властивості і смак 1000 років. Консервуючі властивості меду зумовлені біологічно активними речовинами, що переходять у мед з рослин (наприклад, з нектару, пилку тощо) і з бджолиних залоз.

Безкоштовний конструктор сайтів - uCozCopyright MyCorp © 2024